Obiceiuri străvechi în comuna Băbăiţa

Comuna Babaita este unul din putinele locuri unde traditia calusului s-a conservat, localnicii intelegand ca este de datoria lor sa pastreze acest obicei, pentru ca in final reprezinta legatura lor cu trecutul acestor locuri. 

Calusul este un dans traditional romanesc pus in scena de un grup de barbati, in numar impar, cu o vechime de cateva sute de ani, acest dans practicandu-se in trecut in Oltenia, Moldova, Transilvania insa in prezent se intalneste mai cum seama in judetele din sudul Romaniei. Dansul se desfasoara in mod traditional in saptamana de dinaintea Rusaliilor si are un scop tamaduitor, conform traditiei barbatii din grup sunt investiti de iele cu puteri supranaturale pe care le folosesc pentru a proteja bunurile din gospodarii, pentru a vindeca oamenii bolnavi, pentru conferi sanatate si vigoare copiilor mici. 

Dansul este alcatuit din trei episoade distincte: Legatul, Jocul si Spargerea Calusului. Cele mai importante roluri in grupul de calusari sunt reprezentate de Vataf, respectiv Mutul. Vataful este conducatorul cetei de calusari si este unul din cei mai experimentati barbati, odata numit, acesta joaca acest rol toata viata sa.  Vataful cunoaste toate comenzile si dansurile calusarilor, are o atitudine autoritara, este o persoana morala si prin comportamentul sau imprima dansului vitalitate si virtuozitate. 

Mutul este un personaj aparte in ceata de calusari el fiind purtatorul falusului unui cal- obiect cioplit în lemn si a unei masti zoomorfe. Mutul reprezinta zeul protector al cailor si se distinge prin calitatile sale exceptionale acrobatice. El este temut si respectat. În timpul dansului este liber sa faca ce doreste dar ii este interzis sa vorbeasca. 

GALERIE VIDEO

 

Pin It

Comentariile sunt inchise.